From Our Blog

Bulgarsk vin

Da jorden ble skapt, fikk Bulgaria litt av alt – sletter, fjell, daler, vakre elver, åser nær sjøen, flotte strender og vingårder av førsteklasses kvalitet.

Bulgaria er en av verdens eldste vinprodusenter. Det var Thrakerne som la grunnlaget for vinfremstilling i det 9. århundre f.Kr. Dette fremgår av de mange utgravingene, og viser også at vin spilte en viktig rolle i livet. På den tiden betalte de med mynter som viste bilder av druer. Thrakerne plantet massive vingårder, introduserte nye teknikker og utviklet selv spesialverktøy for å arbeide med vinproduksjon. Thrakiasletten som senere ble kjernen i det nåværende Bulgaria, var scenen til de første festivaler til ære for Dionysus og vin.

Bulgaria var verdens nest største vinprodusent på 1980-tallet. Etter at kommunismen kollapset 1989, raste også vinproduksjonen og lå brakk noen år.

I dag får Bulgaria stadig mer internasjonal anerkjennelse for sine kvalitetsviner. Bulgaria har egenskapene som kreves for å være en stor aktør på det globale vinmarkedet og overgår nå alle østeuropeiske vinland med sine viner. Vinproduksjonen foregår på en bærekraftig og innovativ måte som garanterer kvaliteten på druene og selve vinen. Det gir Bulgaria som et vinproduserende land en stadig mer fortjent posisjon på verdensvinkartet, de får stadig mer internasjonal anerkjennelse og utmerkelser for sine viner.

I dag har landet over 140 000 hektar vingårder. Alle vingårder har blitt plantet og forvaltet i samsvar med internasjonale standarder.

I løpet av de siste 15-20 årene har det vært investert mye i den bulgarske vinindustrien, som nå er den mest konkurransedyktige sektoren i den bulgarske næringsmiddelindustrien. Flere og flere vingårder har blitt plantet, nye varianter har blitt utviklet og det benyttes de mest moderne produksjonteknikker. I de senere år har det også vært stor interesse fra internasjonale vineksperter som ønsker å investere i bulgarske viner. Bulgarske viner vinner mange prestisjefylte priser i internasjonale konkurranser.

“Hvis du er en vinelsker, oppfordrer vi deg til å prøve noe nytt og holde øynene åpne for en bulgarsk vin i nærheten av deg. Vi lover, du vil bli overrasket!”