From Our Blog

Bulgaria – et historisk vinland

Bulgaria er et land med tusenvis av år med historie og en kulturarv som omfatter gamle sivilisasjoner. Besøkende vil finne mye interessant i landets historie, kultur, etnografi, religion, arkitektur og kunst. Unike arkeologiske steder finnes i hele landet – fra den neolithiske alderen, Thrakiske helligdommer og graver, rester av romerske byer, bysantinske og middelalderske festninger, kirker, klostre og moskeer.Thrakierne brakte også med seg vinplanten fra Syria, Bulgaria er en av de aller eldste vinnasjonene i verden, allerede 3500 år f.kr, hadde de utviklet avanserte metoder for vinproduksjon.

Bulgaria ligger på Balkanhalvøya i Sørøst-Europa og grenser mot Svartehavet i øst, Tyrkia og Hellas i sør, Makedonia og Serbia i vest og Romania i nord.

Selv om det er et lite land i dag, var Bulgaria en gang den dominerende makten på Balkan. I middelalderen konkurrerte de med det byzantinske imperiet og påvirket sterkt kulturlivet i regionen, til de ble erobret av de osmanske tyrkerne på slutten av det 14. århundre. Den moderne nasjonen i Bulgaria ble etablert i 1878. Fra 1947 til 1989 var den under diktatorisk kommunistisk regjering.

Bulgaria ble med i NATO i 2004 og ble et fullstendig EU-medlem i 2007.

Land og ressurser
Bulgaria er delt inn i fire store geografiske regioner. Den nordligste Donau platået, som stiger fra bredden av Donau-elven. Klimaet er kontinentalt, med varme somre og kalde vintre. Balkanfjellene er den andre regionen, høyest i den vestlige delen av landet og reduseres gradvis etter hvert som de strekker seg over hele landet til Svartehavet. Disse fjellene hjelper med å blokkere de kalde vindene som blåser fra slettene i Russland. Regionen mot sør, dalen drenert av Maritsa-elven, har et middelhavsklima med milde, regnfulle vintre og varme tørre somre. Til slutt, sør for Maritsa-elven, er Rhodope-fjellene, høyest på Balkanhalvøya, som danner grensen mellom Bulgaria og Hellas.

Donau-elven og Thrakia-dalen er viktige landbruksregioner. Her produseres vin, hvete, mais, sukker, rødbeter og solsikker. I Thrakia-dalen vokser tobakk og her finner du også den berømte Rosedalen, viet til produksjon av roser, en viktig ingrediens i parfymer.

Bulgarias fruktbarhet, som er grunnlaget for landets landbruksøkonomi og skjønnheten i landskapet, noe som har gjort det mulig for en viktig turistindustri å utvikle seg, særlig langs Sortehavskysten og i fjellene.

Landbruk
Omtrent halvparten av Bulgarias areal er egnet for landbruk. Det som det dyrkes mest av er vindruer, hvete, mais, andre korn, sukkerroer, solsikkefrø, roser, frukt, grønnsaker og tobakk. Bulgarsk frukt og grønnsaker eksporteres til mange land i Europa, og mye av det som kalles “tyrkisk” tobakk kommer fra Sør-Bulgaria. Bulgarsk vinproduksjon er økende både i kvantitet og kvalitet.

Save the Earth, its the only planet with wine