From Our Blog

Vinregioner i Bulgaria

Tidligere hadde Bulgaria fem vinregioner. Selv om regionene ikke har noen beskyttet geografisk indikasjon i våre dager, vil mange vineksperter fortsatt referere til dem som gyldige. Bulgaria deles i dag inn i to hovedområder for vinproduksjon, Balkanfjellene blir brukt som en naturlig grense for å skille landet i to, de nordlige og sørlige regioner. Denne endringen ble gjort for å overholde EU-direktivet om å produsere flere viner under beskyttede geografiske indikasjoner. 

Mange vineksperter bruker fortsatt de fem regionene når de beskriver Bulgarske viner. Det er for tiden en bevegelse (ledet av lokale vineksperter, medier, ikke-statlige foreninger og vinprodusentforeninger) som iverksetter tiltak for å dele Bulgaria i fem regioner igjen. Noen ønsker også å dele landet i ni regioner, så her er nok ikke siste ord sagt. Det er vinstokker stort sett i hele Bulgaria, bortsett fra i fjellene og rundt Sofia.

Her er litt om de forskjellige områdene:

Donausletten
Regionen ligger i et temperert, fastlands klima med varme somre og mange soldager i året. Landskapet veksler mellom lave bakker og brede sletter, og typiske druesorter er Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligoté, Pamid og det lokale Gamza. Vinregionens offisielle navn er”Danube River Plains Region”.

Svartehavsregionen
Ved Svartehavet ligger Bulgarias østlige vinregion, hvor 30% av alle landets viner er produsert. Regionen er preget av lang og mild høst, noe som gir en gunstig tilstand for opphopning av sukker i druer spesielt for hvitvin. Derfor produseres ca. 53% av landets hvite viner her. Regionens hvite viner er preget av fruktsmak og elegant friskhet, og de er blant landets beste tørre og halvtørre viner. Her er druesorter som Dimyat, Riesling, Muscat Ottonel, Ugni Blanc (Trebbiano), Sauvignon Blanc, Traminer og Gewürztraminer. Vinregionens offisielle navn er “Black Sea Coastal Region”.

Rosedalen
Rosedalen ligger sør for Balkanfjellene. I Rosedalen produseres hovedsakelig tørre og halvtørre hvite viner fra Muscatel, Riesling, Rkatsiteli og Cabernet Sauvignon-varianter. Det er imidlertid også i Rosedalen at du finner Sungurlare-dalen, hvor viner av Rød Misket-sorten, som regnes blant de beste rødvinene i landet, er basert på deres rike aroma, elegante kropp og fin ettersmak. Vinregionens offisielle navn er “Valley of the Roses Region”.

Det Trakiske Lavlandet
Det Trakiske lavlandet er i Sør-Bulgaria, der det varme klimaet kombinert med tilstrekkelig nedbør skaper gode forhold for å dyrke druer for rike, intense røde viner. Mange av områdets beste viner stammer fra den lokale druesorten Mavrud, som kombinerer smaker fra bjørnebær, krydder og urter. I regionen er det også Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscatel, Pamid og White Misket. Vinregionens offisielle navn er”Thracian Valley Region”.

Strumadalen
Strumadalen ligger i det sørvestlige Bulgaria. Området er lite, men det er unikt rent klima på grunn av innflytelsen fra Middelhavsområdet i sør. I strumadalen blir det dyrket druer for rødvin, Merlot, Cabernet Sauvignon og den eldre, lokale bredbladede Melnik-druen. Regionens viner er rike og har en særegen sydlig smak. Vinregionens offisielle navn er “Struma River Valley”

Vin fra alle de bulgarske vinregionene har overraskende god kvalitet!